Viikot vain kiitavat eteenpain, mutta taaksepain kelatessa huomaa, etta ollaan sita puuhasteltu kaikenlaista.

Cambodia oli hyvin mielenkiintoinen maa...matkatessa Thaimaasta Cambodian puolelle tuntui, etta siirryttiin ajassa muutama vuosikymmen taaksepain. Maa on melko koyha ja vasta viime vuosikymmenen aikana nostanyt paataan sodan kauheuksien jalilta. Cambodiassa 1974-1979 elettiin kauhujen aikaa, kun hullu PolPot vallitsija halusi puhdistaa kansan heikoista ja tuloksena oli nalanhataa,pakkotyota, kidutusta ja lukuisia uhreja...Cambodian 7 miljoonasta ihmisesta kuoli miltein 2 miljoonaa. Historia todellakin pitaa sisallaan monia mielivaltaisia hallitsijoita, jotka vain tuhoavat kansoja. Sodan jaljet todellakin nakyvat cambodian kaduilla, eihan siita ole kuin reilu 30 vuotta. kaytiin useissa Khmer rougen yllapitamissa vankileireissa ja joukkohauta paikoilla...puistattavaa, mutta hyva,etta hirmutekoja ei lakasta maton alle vaan niista toivottavasti tulevat polvet oppisivat jotakin. Kylla Cambodia on myos kehittynyt valtavasti...kymmenen vuotta sitten kun rajat avattiin ei normaali matkaaja olisi tanne eksynyt, nyt paakaupungista Phnom Penista loytyi hyvin tutun nakoinen turistikatu irkkupubeineen ja western ruokineen.

Paakaupungin ja kauhujen museoiden jalkeen suunnattiin tenppeleiden kaupunkiin Siam Reapiin. Ihastuttava kaupunki, tietenkin sielta loytyi turisti katu, mutta pienen pyoramatkan paassa oli silman kantamattomiin riisipeltoja, suoalueita ja majoja riippumattoineen. Siella sijaitsee myos yksi maailman suurimmista uskonnollisista alueista ja aijemmin Angkor Wat argeologinen puisto oli yksi ihmisen tekemista maailman seitsemasta ihmeesta ja kylla se oli ihmeellinen. Yksi paiva ihasteltii valtavia temppeleita ja uskomattomia kasitoita. Aloitettiin paiva viidelta aamulla, etta nahdaan auringon nousu temppelilla ja koko paiva pallisteltiin satoja vuosoa vanhoja temppeleita ja auringonlaskua kivuttiin katselemaan vuoren nyppylalle temppelin portaille.

Cambodiassa ollaan myos laajennettu ruokaympyraa...hekullinen kaarme soppa oli yhden illan dinneri...oli hakellyttavaa hammennella soppaa jossa lillui kaarmeen palasia nahkoineen ja munineen paivineen..iiik, siita sitten vaan repimaan limainen nahka pois ja katkomaan selkarankaa ja nyhtamaan pienia siivuja lihaa irti, maku oli kuin suolainen kana ja paikalliset tietenkin rouskuttavat palaset nahkoineen paivineen menemaan.  Seuraavana ilta paisteltiin uusien mukavien ystavien kanssa strutsia, kengurua ja krokotiilia...omaksi suosikiksi nousi strutsi, nam.

Ainoa inhottava asia maassa oli jokapuolella parveilevat katulapset, niita on kymmenia tuhansia ja he todella elavat elamansa vauvasta lahtien kaduilla. Yhtena paivana vastaan kaveli n. 5v poika ja sylissa hanella oli enintaan 3 viikkoa vanha vauva. Viela turhauttavampaa on katsoa kun turistit antavat rahaa naille lapsille...sen takia lasten ja vauvojen vanhemmat laittavat heidat kaduille, koska he todella saavat sielta rahaa. Tiedan, etta ohikulkijoiden pudjetissa ei dollari paljoa merkkaa, mutta lapset hakeutuisivat turvallisempiim paikkoihin perheineen hakemaan apua ja vanhemmat tekisivat ahkerammin toita, jos lapset eivat tienaisi niin hyvin kadulla...mita pienempi lapsi sita enemman tulee rahaa ja vanhetessaa vaarana on hyvaksikaytto, joka on todella suuri ongelma cambodiassa ja seksi turismi kukoistaa.

Cambodiasta siirryttiin mukavalla sankybussilla Laosiin. Ensin rentoutumaan sahkottomalle saarelle Mekong joen varteen ja nyt ollaan pohjoisempana Vang vieng kylassa ihastuttavalla paikalla joen varressa ja vuorien ymparoimana. Asustellaan vuorien juuressa ja pihassa kayskentelee lehmat, kanat, kissat ja koirat. Eilen heittaydyttiin virran vietavaksi ja paadyttiin kirkasvetiseen laguuniin, taidetaan viihtya taalla pidempaankin. Huomenna lahdetaan tubeilemaan, josta tama paikka on kuuluisa. Rekan sisarenkaalla lillutaan virkkaasti virtaavassa joessa yli 5km matka ja matkalla pysahdytaan liukumaan vesiliukumakea, hyppimaan vaijeriradoilta ja keinumaan vetten paalla...tulee varmasti mainio paiva.

Hauskuutta marraskuuhun!!!!